ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Μύθοι των Αστερισμών: Μέγας Κύων - Σείριος

 “ H αυτής μεγαλειώτητα Ίσιδα λάμπει 

μέσα στο Ναό, την Πρωτοχρονιά, 

και ενώνει το φως της με αυτό 

του Πατέρα της Ρα, στον ορίζοντα”

Αιγυπτιακή Επιγραφή

 

Ένας Ινδικός Μύθος

Πριν πάρα πολλά χρόνια, στην Ινδία υπήρχαν πέντε πρίγκιπες που άφησαν το βασίλειό τους με σκοπό να ψάξουν το βασίλειο του ουρανού. Πήραν μαζί τους φαγητό και νερό για το ταξίδι, ενώ ο πρίγκιπας Γιουντιστίρα πήρε μαζί του το σκυλί του, τον Σβάνα. Ο Γιουντιστίρα ήταν ο μεγαλύτερος από τους πέντε. Τα αδέρφια του ήταν: ο Σαχαδέβα ο πάνσοφος, ο πιο μορφωμένος από όλους τους ανθρώπους, ο Νακούλα ο πανέμορφος, γνωστός για την χάρη και την ομορφιά του, ο Αρτζούνα ο παντοδύναμος, που ποτέ δεν είχε γνωρίσει την ήττα σε μάχη και ο Μπίμα ο πάντα χαρούμενος, γνωστός για το ωραίο χιούμορ του και την αγάπη του στην καλοπέραση. Μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι τα αδέρφια έφτασαν σε μια γιορτή, όπου οι άνθρωποι γιόρταζαν με τραγούδια και χορούς. Ο Μπίμα, ο πάντα χαρούμενος, είπε στους αδερφούς του: “Θα ξεκουραστώ εδώ σήμερα, θα χαρώ και θα ψάξω για το βασίλειο του ουρανού αύριο”. Ο Γιουντιστίρα, τα αδέρφια του και ο σκύλος του ο Σβάνα συνέχισαν χωρίς αυτόν. Έπειτα από μερικές μέρες οι ταξιδιώτες έφτασαν σε μια μεγάλη πεδιάδα, όπου ένας μεγάλος στρατός είχε παραταχτεί μπροστά στον εχθρό. Όταν ο Αρτζούνα ο παντοδύναμος το είδε αυτό είπε: “Θα πολεμήσω για την πατρίδα μου σήμερα και θα ψάξω για το βασίλειο του ουρανού αύριο”. Ο Γιουντιστίρα, τα αδέρφια του και ο σκύλος του ο Σβάνα συνέχισαν χωρίς αυτόν. 

Πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες. Οι ταξιδιώτες έφτασαν σ’ ένα θαυμάσιο παλάτι περιτριγυρισμένο από ένα κήπο γεμάτο λουλούδια και σιντριβάνια. Στον κήπο αυτόν μια πολύ όμορφη πριγκίπισσα έκανε βόλτα με την ακολουθία της. Όταν είδε τον Νακούλα τον ερωτεύτηκε αμέσως. Ο Νακούλα ένοιωσε και αυτός την ίδια έλξη. Είπε στα αδέρφια του, “Θα μείνω εδώ με την πριγκίπισσα σήμερα, και θα ψάξω για το βασίλειο του ουρανού αύριο.” Ο Νακούλα ακολούθησε την πριγκίπισσα και ο Γιουντιστίρα με τον Σαχαδέβα και τον σκύλο τον Σβάνα συνέχισαν χωρίς αυτόν. Μετά από πολλές μέρες, οι ταξιδιώτες έφτασαν σε ένα μεγάλο ναό, όπου ζούσαν οι άγιοι άνθρωποι. Ο Σαχαδέβα αποφάσισε να τους συνοδέψει στις προσευχές και στη μελέτη. Είπε στον αδερφό του Γιουντιστίρα: “Θα μείνω εδώ σήμερα και θα ψάξω για το βασίλειο του ουρανού αύριο”.

Ο Σαχαδέβα μπήκε μέσα στο ναό  και ο Γιουντιστίρα με τον σκύλο του Σβάνα συνέχισαν χωρίς αυτόν. Τελικά ο Γιουντιστίρα έφτασε στο Όρος Μερού (το Κοσμικό Βουνό) στην Πύλη του Ουρανού. Ο Ίντρα, ο Κύριος του Παρελθόντος και του Παρόντος, εμφανίστηκε μπροστά του και τον κάλεσε ν’ ανέβει. Ο Γιουντιστίρα αφού υποκλίθηκε, του απάντησε: “Πολύ ευχαρίστως θα το κάνω, αν μπορώ να πάρω μαζί και το σκύλο μου τον Σβάνα”. “Αυτό δεν μπορεί να γίνει” είπε ο Ίντρα. “Τα σκυλιά δεν έχουν θέση στους Ουρανούς. Άφησέ τον και πέρασε στην αιώνια ευτυχία”.

“Δεν μπορώ να το κάνω” είπε ο Γιουντιστίρα 

Δεν θέλω καμία ευτυχία για την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψω ένα σύντροφο”.

“Ταξίδεψες χωρίς τα τέσσερα αδέρφια σου” είπε ο Ίντρα. 

Γιατί δεν μπορείς να ανέβεις στους Ουρανούς χωρίς το σκύλο σου”

“Κύριέ Μου” απάντησε ο Γιουντιστίρα, τ’ αδέρφια μου με εγκατέλειψαν για να ακολουθήσουν τις επιθυμίες της καρδιάς τους. Ο Σβάνα έδωσε την καρδιά του σε εμένα. Προτιμώ, από το να τον απαρνηθώ, να απαρνηθώ τους Ουρανούς”.

“Μίλησες σωστά” είπε ο Ίντρα. 

Πέρασε μέσα και φέρε και το σκύλο σου μαζί”.

Έτσι ο Γιουντιστίρα και ο Σβάνα πήγαν στον Παράδεισο. 

Για να τιμήσει την αφοσίωση του ενός στον άλλον, ο Ίντρα τοποθέτησε στον ουρανό τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, του οποίου το άστρο Σείριος είναι το πιο λαμπρό από όλα τα υπόλοιπα.

canis major