ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Μύθοι των Αστερισμών: Σκορπιός

Ο Σκορπιός ήταν η αιτία του καταστρεπτικού αφηνιασμού των αλόγων του Φοίβου. Ο Φαέθωνας, θέλοντας να φανεί αντάξιος του πατέρα του, ζήτησε την άδεια από τον Απόλλωνα να οδηγήσει μόνο για μια μέρα το άρμα του Ήλιου. Ο Φοίβος, αφού αρχικά δίστασε, τελικά υπέκυψε και ο Φαέθωνας ανάλαβε τα ηνία του άρματος. Τα άλογα άρχισαν να ανεβαίνουν στον ουρανό, αλλά νοιώθοντας ότι άπειρα χέρια τα καθοδηγούσαν, ξέφυγαν από το συνηθισμένο δρόμο και οδήγησαν το ηλιακό άρμα προς τους αστερισμούς. Όταν όμως έφτασαν κοντά στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Φαέθωνας τρόμαξε από τις φοβερές δαγκάνες, την πελώρια ουρά και το κεντρί του Σκορπιού, έχασε την ψυχραιμία και άφησε τα ηνία. Τα άλογα αφηνιασμένα αρχίζουν μια τρελή πορεία, πότε στα ύψη του ουρανού καίγοντας τους θεούς, και πότε κοντά στη Γη κάνοντας τις θάλασσες να εξατμίζονται και τα βουνά να καπνίζουν. Τελικά, ο Δίας κατακεραυνώνει τον φιλόδοξο Φαέθονα, ο οποίος έριξε το άρμα στον μεγάλο ουράνιο ποταμό, τον Ηριδανό.

Μια άλλη εκδοχή συσχετίζει το Σκορπιό με το μυθικό κυνηγό Ωρίωνα, τον οποίο και σκότωσε με το κεντρί του. Αιτία ήταν η αλαζονεία του ήρωα που προκάλεσε την οργή της Αρτέμιδος (άλλοι μύθοι αναφέρουν τη Γη), η οποία έστειλε το Σκορπιό να τον θανατώσει.

Αρχαίος Ελληνικός Μύθος

nea acropoli scorpio constellation