ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ινδιάνικη αστρολογία

Ευρετήριο Άρθρου

Η έλξη και η γοητεία που ασκούν οι πρώτοι κάτοικοι της αμερικάνικης ηπείρου προς όλους εμάς τους «πολιτισμένους» λαούς είναι έντονη τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ως κυριότερο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το αδιέξοδο των σύγχρονων πολιτισμών μας σε σχέση με το χάσιμο της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και την καταστροφή που έχει προκαλέσει σ’ αυτήν, λόγω ακριβώς της απομάκρυνσης του από κάθε τι φυσικό.

Οι Ινδιάνοι αντίθετα διακρίθηκαν για την αγάπη τους στη Μητέρα-Φύση, για την ένωσή τους με κάθε δημιούργημά της και για το σεβασμό σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Για τους Ινδιάνους η Γη είναι ζωντανή. Οι πέτρες, τα δέντρα, τα σύννεφα και όλα όσα μας περιβάλλουν είναι πλάσματα που ανήκουν στην ίδια Μεγάλη οικογένεια και αξίζουν τη προσοχή και την φροντίδα του.

Βέβαια χρησιμοποιώντας τον όρο «Ινδιάνοι», αναφερόμαστε σε περισσότερες από 300 φυλές όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την αμερικάνικη ήπειρο, που η καθεμιά είχε δικά της ήθη και έθιμα, ασχολίες, γλώσσα και θρησκευτικές αντιλήψεις. Παρόλα αυτά υπήρχε μια στενή συγγένεια μεταξύ τους σε σχέση με την εικόνα του κόσμου που είχαν σχηματίσει και με τη θέση του ανθρώπου που ζει και αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες δυνάμεις, τη γη και τον Ουρανό, τη Μητέρα και τον Πατέρα.

Ένα από τα προβλήματα που συναντάμε στη μελέτη αυτών των λαών, είναι η έλλειψη γραπτών πληροφοριών. Μύθοι, παραδόσεις, τελετουργίες και γνώσεις περνούσαν μέσω του προφορικού λόγου από γενιά σε γενιά. Έτσι όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι αυτή η προφορική παράδοση, που τα τελευταία χρόνια έχει αποτυπωθεί σε πάρα πολλά βιβλία, γραμμένα από δυτικούς ερευνητές αλλά και από τους ίδιους τους Ινδιάνους.

Κοσμογονικοί μύθοι, διηγήσεις για την προέλευση του ανθρώπου αλλά και καθημερινές συνήθειες, είναι στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους λαούς, που χωρίς να έχουν αναπτύξει μεγάλους πολιτισμούς, δίνουν τη δική τους οπτική, που είναι ένα απόσταγμα λαϊκής σοφίας, εντιμότητας και ειλικρινείας, απλότητας και μεγαλείου ταυτόχρονα.

Ο Ινδιάνικος χρόνος και αστρολογικές απόψεις.

Σε σχέση με τη διάσταση χρόνος υπήρχαν διάφοροι τρόποι μέτρησης - ημερολόγιο - όπως η εναλλαγή των εποχών και η ανάπτυξη των σπαρτών, οι αλλαγές της σελήνης ή οι συνήθεις ζώων και πουλιών. Όμως οι περισσότερες φυλές αντιστοιχούσαν δώδεκα φεγγάρια στο έτος, δηλαδή δώδεκα σεληνιακούς μήνες και με τη συμπλήρωση της χάσης τριάντα φεγγαριών πρόσθεταν ένα ακόμη που το ονόμαζαν «χαμένο φεγγάρι». Σε κάθε μήνα έδιναν και από ένα όνομα.

Το έτος άρχιζε με το πρώτο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία και τα αντίστοιχα ονόματά τους ήταν:

* Μάρτιος Φεγγάρι των Ανθισμένων Δέντρων (Κριός)
* Απρίλιος Φεγγάρι της Επιστροφής των Βατράχων (Ταύρος)
* Μάιος Φεγγάρι της Σποράς του Καλαμποκιού (Δίδυμοι)
* Ιούνιος Φεγγάρι του Δυνατού Ήλιου (Καρκίνος)
* Ιούλιος Φεγγάρι των Ώριμων Μούρων (Λέων)
* Αύγουστος Φεγγάρι του Θερισμού (Παρθένος)
* Σεπτέμβριος Φεγγάρι του Πετάγματος της Πάπιας (Ζυγός)
* Οκτώβριος Φεγγάρι της Παγωνιάς (Σκορπιός)
* Νοέμβριος Φεγγάρι των μακριών Πάγων (Τοξότης)
* Δεκέμβριος Φεγγάρι της Αναζωογόνησης της Γης (Αιγόκερως)
* Ιανουάριος Φεγγάρι της Ανάπαυσης και του Εξαγνισμού (Υδροχόος)
* Φεβρουάριος Φεγγάρι των Μεγάλων Ανέμων (Ιχθύς)