ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ύπνωση και Υπνοθεραπεία

Ύπνωση είναι η κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα επίπεδα, συνειδητότητας και επιτρέπεται να αρθεί το ασυνείδητο στην επιφάνεια μέσα από φανταστικές περιγραφές, όπως σε κατάσταση ονείρου. Τότε αποκαλύπτονται σημαντικές αλήθειες, εκφραζόμενες συχνά με αρχετυπικά σύμβολα ή κάποτε με την περιγραφή πραγματικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο εγγύς ή απώτερο παρελθόν τού υποβαλλόμενου σε ύπνωση. Έχουν καταγραφεί περιγραφές των πρώτων εμπειριών και αναμνήσεων ακόμη και υπό μορφή οπτικών ή ηχητικών εντυπώσεων της νεογνικής ηλικίας ή σε βαθύτερες αναδρομές, περιγραφές από μια προηγούμενη ενσάρκωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέστη δυνατή η επαλήθευση των περιπτώσεων. Αυτό δεν καθίσταται πάντοτε δυνατό, είτε λόγω ασαφούς περιγραφής και έλλειψης στοιχείων για τεκμηρίωση, είτε κάποτε λόγω μιας ομαδικής τάσης επιθυμίας για την αναζήτηση του μυστηρίου, όπου η έντονη συγκινησιακή κατάσταση στην οποία οδηγείται ο υποβαλλόμενος τον οδηγεί σε μέρη που είναι μονάχα αποκυήματα της φαντασίας του.

Η διαφορά της κατάστασης ύπνωσης από την κατάσταση ύπνου έγκειται στο γεγονός ότι κατά τον ύπνο περνάμε από 4 στάδια σε διαδοχικούς κύκλους 90`. Η ύπνωση σχετίζεται περισσότερο με την RΕΜ φάση του ύπνου (rapid eye moment ή ταχεία οφθαλμική κίνηση), που εμφανίζεται μετά το πρώτο στάδιο κάθε κύκλου, κατά την οποία βλέπουμε όνειρα και διαρκεί μόλις κάποια λεπτά (max 30') σε αντίθεση με την αίσθηση ότι ονειρευόμασταν για ώρες.

Κάποιος που έχει υποβληθεί σε ύπνωση μπορεί να χάσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και να ταξιδέψει πολύ μακριά στο παρελθόν ή και στο μέλλον του, ν' αλλάξει ηλικία και μορφή, φύλο, φυλή και προσωπικότητα, αλλά να έχει την εσωτερική γνώση και βεβαιότητα ότι είναι ο ίδιος, να γνωρίζει ότι η Ατομικότητα είναι η ίδια.

Ο Πλάτων στον Τίμαιο συσχετίζει τη μαντική με το ήπαρ, το οποίο ευθύνεται για το πλήθος των θλιβερών ή χαρούμενων ονείρων... Η ορμή των σκέψεων που έρχονται από το νου φέρεται επάνω στο ήπαρ όπως επάνω σ' ένα κάτοπτρο το οποίο δέχεται ακτίνες  και παρουσιάζει εικόνες. Με το μέσο αυτό η νόηση τρομάζει το ήπαρ. Κατά τη νύκτα το ήπαρ καθησυχάζει το μέρος αυτό και το κάνει ικανό, να χρησιμοποιεί μαντεία στον ύπνο του, διότι δεν μετέχει ούτε των συλλογισμών ούτε της σκέψεως.

Η ύπνωση μπορεί κάποτε να ερμηνευτεί σαν ένα καθοδηγούμενο αστρικό ταξίδι ή μια βαθιά χαλάρωση. Πρέπει να τονίσουμε ότι όπως το χρησιμότατο αυτό εργαλείο στα χέρια ενός ειδικού με αγνές προθέσεις μπορεί να παίξει το ρόλο αποστειρωμένου νυστεριού που θα διανοίξει ένα απόστημα, οδηγώντας στην συντομότατη και σχεδόν άμεση θεραπεία του, στα χέρια του αδαούς ή, ακόμη χειρότερα, κάποιου με σκοτεινούς σκοπούς μπορεί να γίνει ένα σκουριασμένο, μολυσμένο εργαλείο, που θα επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση του ασθενούς ή του ανώφελα υποβαλλόμενου σε μία τέτοια κατάσταση χωρίς συνείδηση του τι ποιεί. 

Ως προς την υποβολή σε μια τέτοια διαδικασία υπάρχουν ορισμένοι μύθοι, όπως ότι η κατευθυνόμενη δράση κάποιου σύμφωνα με τις οδηγίες του υπνωτιστή ή καλύτερα του υπνοθεραπευτή, μπορεί να επιτευχθεί εάν και εφ' όσον ο υποβαλλόμενος  το επιθυμεί πραγματικά και υπάρχει εμπιστοσύνη και καλή σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για αυθυποβολή παρά υποβολή. Επί σκηνής, παρουσία κοινού, ένας υπνωτιστής μπορεί να παίξει πιο θεαματικά τον δραματουργικό ρόλο του, γιατί το κοινό έχει ήδη υποβληθεί από τη μουσική, το σκοτάδι και τα οπτικά εφέ που πιθανώς να είναι πράγματι εντυπωσιακά προκαλούν όμως βλάβες σε άλλα επίπεδα που δεν  είναι αρχικά εμφανή.

Είναι γνωστό ότι κάποτε το ρόλο του θεραπευτή, Ιατρού, Μάγου και Ιερέα τον έπαιζε το ίδιο άτομο, σε συνεργασία με την ομάδα των μυημένων σε αυτή την τέχνη, που δεν θεράπευαν μόνο, αλλά Ιερουργούσαν. Κάτι παρόμοιο παρουσιάζεται με πολύ γλαφυρό τρόπο στο μυθιστόρημα "Η πέτρα του φωτός" που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο και η προθιέρεια μιας αδελφότητας, είναι η πνευματική μητέρα και θεραπεύτρια όλων των μελών της μικρής αυτής κοινωνίας.

Η μέθοδος αυτή δεν ξεθάφτηκε από σκοτεινές Μεσαιωνικές εποχές. Αντίθετα οι ρίζες της φθάνουν πίσω στις εποχές των Σαμάνων Μάγων που επιδίωκαν και επιτύγχαναν την θεραπεία μέσα από ένα συνδυασμό ηχητικών (κρουστά τύμπανα) και φωνητικών δονήσεων, μελωδικών η άπλά ρυθμικών, που σε συνδυασμό με χορό και κίνηση έφταναν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς ο Σαμάνος εκστασιαζόταν και μπορούσε να αντιληφθεί διαγνωστικά περισσότερα στοιχεία για τον ασθενούντα κατά το σώμα και την ψυχή και επίσης να δράσει σε διάφορα θεραπευτικά επίπεδα.

Υπάρχουν καταγραφές για ήθη και παραδόσεις σε Ινδιάνικες κοινωνίες που επιτύγχαναν θεραπευτικά αποτελέσματα με το να βάλουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο κάποια άτομα να κοιμούνται μαζί. Αυτό από μόνο του είχε θεραπευτική δράση που με την ερμηνεία των ονείρων που ακολουθούσε ολοκληρωνόταν. Η ερμηνευτική των ονείρων είναι ένας άλλος κλάδος που έχει μια μικρή συνάφεια με την υπνωτική κατάσταση και την υπνοθεραπεία. Υπάρχουν ορισμένες φορές κοινές αρχετυπικές ερμηνείες συμβόλων, που μπορεί να εμφανιστούν παίρνοντας τη μορφή μιας ιστορίας, ή άλλοτε να πρόκειται για την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής.

Στα Ασκληπιεία (Ιατρεία ναών ή Ιερά θεραπευτήρια, όπως τα ονόμαζαν και υπήρχαν στην Επίδαυρο, Αθήνα, Κω, Κάλυμνο, Καρχηδόνα, Κυλλήνη και το διασημότερο όλων uerστην Πέργαμο της Μ. Ασίας) όλες οι εφαρμοζόμενες θεραπευτικές μέθοδοι ήταν συνδυασμός φαρμάκων, εγχειρήσεων, υποβολής, αυθυποβολής. Όλες τις θεραπευτικές αυτές μεθόδους κάλυπτε ένα πέπλο υπερφυσικότητας και μυστηρίου. Στα Ασκληπιεία "Ανακλιντήρια" υπήρχε και ιδιαίτερο "εγκοιμητήριο" όπου εφαρμοζόταν η τότε γνωστή ψυχοθεραπεία. Παρείχαν στους προσερχόμενους ειδική για κάθε νόσο θεραπεία, όλα τα μέσα ψυχαγωγίας, ευζωίας, σωματικών ασκήσεων, περιπάτων, μουσικής, εκλεκτής τροφής & συνδυάζονταν με "Ιncubatio": κατάκλιση και εγκοίμηση.

Κατά την Υπνοθεραπεία ο Θεραπευτής χειρίζεται κάθε περίπτωση διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και με γνώμονα την αγνή πρόθεση και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ώστε να γίνει ανοικτό κανάλι που μπορεί να εισέλθει και να λάμψει μέσα τού το Φως της Αγάπης του Σύμπαντος, προσφέροντας ό,τι πιο αγνό από τον εαυτό του. Ακόμα ο θεραπευτής μπορεί με τις απαραίτητες γνώσεις να οδηγήσει τον ασθενή σε ένα νέο δρόμο επίγνωσης και υγείας.

nea acropoli ypnwsh

 

Bιβλιογραφία 

*Εμείς & τα όνειρα J&D PARKER

*Τα Μυστικά & η Εφαρμογή της Μαντικής εις την Αρχαίαν Ελλάδα Χ.Κ.ΜΑΥΡΟΥΔΗ

*ΜΕΘΟΔΟΣ SILVA J.SILVA

*Oλο & καλύτερα B.GOLDMAN

*Μελέτες για την Ψυχανάλυση S.FREUD

*Σαμανισμός M.ELIADE

*Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ C.JACS

*ΤΙΜΑΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ