ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Μυικες Διατασεις

Αν παρατηρήσουμε κάποιον με εξάσκηση αρκετών χρόνων στις πολεμικές τέχνες, θα παρατηρήσουμε μια μεγάλη ευκαμψία, χαλαρότητα και αρμονία στις κινήσεις του. Εκτός από  τη συνεχόμενη εξάσκηση στο σύστημα στο οποίο θα ασκείται, σημαντικό μέρος της προπόνησης του καταλαμβάνουν οι μυϊκές διατάσεις. Ο λόγος είναι η μεγάλη σημασία των διατατικών ασκήσεων  για την ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της ευκαμψίας.

Οι μυϊκές διατάσεις είναι ευεργετικές για κάθε άνθρωπο, αλλά ευεργετούν ιδιαίτερα όσους αθλούνται ή ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις πολεμικές τέχνες, και κύρια στις παραδοσιακές, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην σωστή προετοιμασία και στη σωστή αποκατάσταση μέσω των διατάσεων. Όταν το σώμα μας είναι χαλαρό, είναι πιο εύκολο να ρέει  μέσα του το Τσι, η εσωτερική ενέργεια που του χαρίζει ζωτικότητα και ευεξία. Ακόμη όμως και στην καθημερινότητά μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ευχάριστα και χωρίς πόνους, πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση, αναπτύσσοντας όλες τις φυσικές ικανότητες, δίνοντας όμως μεγαλύτερη σημασία στην  ευλυγισία και στην ευκαμψία. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η  έλλειψη της άσκησης μπορεί να προκαλέσει συστολή και συρρίκνωση του όγκου των μυϊκών ινών και παράλληλα μείωση της ευκινησίας. Αυτό πάλι μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη καλής διάθεσης και κύρια την έλλειψη διάθεσης για κίνηση και  άσκηση. Χρειάζεται λοιπόν να επιστρατεύσουμε τη βούλησή μας και να ξεκινήσουμε με απλές ασκήσεις και για μικρό διάστημα και στη συνέχεια να περάσουμε σε πιο σύνθετες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάθε κίνηση που κάνουμε, σε κάθε στάση που παίρνουμε, συσπώνται μία ή περισσότερες μυϊκές ομάδες. Κάποιες συσπώνται, ενώ τεντώνονται οι αντίθετες ομάδες μυών. Οι συσπώμενοι μύες σφίγγουν και δυναμώνουν, ενώ οι αντίθετες μυϊκές ομάδες πρέπει να επιμηκυνθούν και να χαλαρώσουν. Η ένταση που παραμένει από τη σύσπαση των μυών μπορεί να προκαλέσει στο σώμα ακαμψία και σκληρότητα. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να τεντώσουμε τα άκρα του σώματος και να αποβάλουμε την ένταση απελευθερώνοντας τους μυς και τις αρθρώσεις. Είναι καλό λοιπόν να δούμε τα οφέλη των διατάσεων, τις προϋποθέσεις και τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων.

nea acropoli myikes diataseis

Ποια είναι τα οφέλη των μυϊκών διατάσεων

 • Βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την ευκαμψία του ατόμου και επαναφέρουν τη φυσική κινητικότητα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του και σε όλο το φάσμα των κινήσεων.
 • Βελτιώνουν τη μάθηση και την απόδοση του ασκούμενου σε πολλές επιδέξιες κινήσεις καθώς και τη λειτουργία των μυών σε ακραίες θέσεις χωρίς τραυματισμούς.
 • Βελτιώνουν τη σωματική αλλά και την ψυχική χαλάρωση του ατόμου, ελαττώνοντας την ένταση των μυών.
 • Αυξάνουν την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, ενώ παράλληλα βελτιώνουν και το συντονισμό των κινήσεων.
 • Μειώνουν την πιθανότητα θλάσεων των μυών ή των αρθρώσεων ενός ατόμου ή αθλητή, και μπορούν να  αποτελέσουν σημαντικό μέσο θεραπείας.
 • Επαναφέρουν τους μύες στην κατάσταση που ήταν πριν από τη σύσπαση, τους χαλαρώνουν και τους απαλλάσσουν από ένταση και κράμπες. Μειώνεται το μυϊκό άλγος και οι πόνοι των αρθρώσεων.
 • Μας βοηθούν να γνωρίσουμε τους μέχρι τότε άγνωστους μύες μας και να χαλαρώσουμε τις μυϊκές ομάδες που δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι σε ένταση.
 • Βελτιώνουν την στάση του σώματος και βοηθούν στην ορθοσωμία.
 • Τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και το μεταβολισμό του σώματος.
 • Μειώνουν τους πόνους της εμμηνόρροιας στις γυναίκες.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά ακόμη οφέλη σε φυσικό επίπεδο, αλλά προτιμάμε να αναφέρουμε και κάποια σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο:

 • Μας βοηθούν να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε το σώμα μας και να νιώσουμε όμορφα μέσα σε αυτό.
 • Βοηθούν να εστιαστούμε σε συναισθήματα που έχουν σχέση με το σώμα μας, να εξοικειωθούμε με αυτό και να αποβάλουμε το σωματικό άγχος.
 • Οι χαλαρωμένοι και αναζωογονημένοι μύες δημιουργούν μία ευχάριστη ψυχολογική αίσθηση και γενικότερα μια συναισθηματική εφορία.
 • Μας βοηθούν να εξερευνήσουμε το σώμα μας και τις αντιδράσεις του χρησιμοποιώντας τη δημιουργική φαντασία μας.
 • Μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε τη σχέση του φυσικού σώματος, του νου και του πνεύματος μας.
 • Μας τονώνουν ψυχολογικά και ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση, δίνοντάς μας μεγαλύτερο εύρος κινήσεων.
 • Μας βοηθούν να αναπτύξουμε την αυτοπειθαρχία και τον έλεγχο του σώματος από το νου, καθώς και την δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα όρια του σώματός μας.
 • Η καθημερινότητά μας γίνεται πιο απολαυστική και δημιουργική, αφού το σώμα μας θα είναι ένας καλός συνεργάτης μας.

Οι σωστές προϋποθέσεις για να κάνουμε διατάσεις

 • Για να κάνουμε διατάσεις πρέπει να έχουμε τη σωστή φυσική αλλά και ψυχολογική στάση.
 • Να έχει προηγηθεί προθέρμανση, κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες.
 • Nα γίνονται διατάσεις ανάλογα με το στόχο που έχουμε βάλει και σε σχέση με το είδος του αθλήματος που θα πραγματοποιήσουμε.  (Πέρα από το ότι όλες οι διατατικές ασκήσεις είναι χρήσιμες, υπάρχει ένα σύνολο διατάσεων που ενδείκνυνται για όσους ασκούνται στις πολεμικές τέχνες).
 • Οι διατατικές ασκήσεις δεν θα πρέπει να προκαλούν πόνο.
 • Η αναπνοή πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά  κατά την εκτέλεση των διατάσεων. Σε κάθε εκπνοή ο μυς που διατείνεται χαλαρώνει κι άλλο, ενώ χρησιμοποιείται το βάρος του σώματός σας για καλύτερο αποτέλεσμα.
 • Η διάταση διαρκεί για 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώνουμε. 
 • Η ιδανική θέση για την άσκηση είναι όταν αρχίζουμε να νιώθουμε ένα ευχάριστο τράβηγμα.
 • Διατείνουμε αμφίπλευρα τους μυς.

KarateStretching

Πότε θα πρέπει να αποφεύγουμε τις διατάσεις

 • Οι διατάσεις πρέπει να αποφεύγονται αν ο ασκούμενος έχει: οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, ενεργό τραυματισμό, φλεγμονή, διάστρεμμα ή θλάση, πρόσφατο κάταγμα, σοβαρή αγγειακή ή δερματολογική πάθηση.
 • Όταν υπάρχει αστάθεια στις αρθρώσεις ή όταν υπάρχει πόνος κατά την εκτέλεση.                                    
 • Αποφεύγουμε τις κυκλικές κινήσεις στη μέση ή στον αυχένα, τις πλάγιες διατάσεις στα γόνατα και όποιες άλλες κινήσεις εκθέτουν τις αρθρώσεις σε δύσκολες και ακραίες θέσεις, καθώς και τις ταλαντώσεις που είναι ανώφελες και επιβλαβείς.
 • Δεν πιέζουμε ποτέ με μανία και δεν συνεχίζουμε τις πιέσεις αν πονάμε έντονα.

Οι μυϊκές διατάσεις αποτελούν την αρχή και το τέλος κάθε προπόνησης, αφού προετοιμάζουν το σώμα στην αρχή κάθε προπονητικής μονάδας και βοηθούν στην αποκατάστασή του στο τέλος. Εδώ πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό μεταξύ των διατάσεων που γίνονται για την βελτίωση της ευκαμψίας και των διατάσεων που γίνονται ως ένα μέρος της προθέρμανσης ή της αποθεραπείας. Για τον καθημερινό άνθρωπο είναι αρκετές ορισμένες απλές διατάσεις στις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος 5 με 10 λεπτά την ημέρα. Για τον αθλητή, και κυρίως για τον αθλητή των πολεμικών τεχνών, οι διατάσεις είναι αναγκαίες και επιτακτικές, πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος κάθε προπόνησης. Οι μύες που έχουν διαταθεί είναι χαλαροί και έτοιμοι να προσαρμοστούν σε κάθε συνθήκη. Ακόμη είναι καλοί αγωγοί της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που ρέει μέσα στο σώμα μας, αυτού που στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες ονομάζεται Τσι.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) Streching  για υγεία και φυσική κατάσταση.Chrissie Gallagher-Mundy. Εκδόσεις Ψύχαλου.

2)Michael J. Alter. Εκδόσεις Σάλτο.

3)Μυϊκές διατάσεις Κων/νος Μανδρούκας  Εκδόσεις Α.Π.Θ.