Βασικές Ασκήσεις για Καλύτερη Σωματική Υγεία

Το αρχαίο ελληνικό φιλοσοφικό απόφθεγμα «νους υγιής εν σώματι υγιεί» όχι μόνο δεν έχασε την πραγματική φιλοσοφική σημασία του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται σοφότερο και ορθότερο. Η αρρώστια είναι μια προσωρινή ή διαρκής ανωμαλία των ψυχοσωματικών λειτουργιών, η οποία κατ' ανάγκη δημιουργείται σχετιζόμενη άμεσα με την κακή διατροφή και συνήθειες και γενικά την ανθυγιεινή ζωή μας. Παρακάτω παρατίθενται ασκήσεις για καθημερινή χρήση.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ:

Οι ασκήσεις αυτές ή τουλάχιστον έξι απ' αυτές πρέπει να γίνονται με άδειο στομάχι, κυρίως προ του γεύματος. Μετά από κάθε άσκηση το σώμα επιστρέφει στη φυσιολογική του θέση και πάλι επαναλαμβάνεται η ίδια άσκηση για δέκα περίπου φορές. Αφού αναπτυχθεί η δύναμη και η αντοχή -μετά λίγες μέρες εφαρμογή- τότε γίνεται και περισσότερες φορές κάθε άσκηση. Πριν και μετά από κάθε άσκηση και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, πρέπει να γίνονται βαθιές εισπνοές και βαθιές εκπνοές. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να γίνουν στην ύπαιθρο ή μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο. Εξασφαλίζουν την φυσιολογική σωματική ανάπτυξη όλου του σώματος και πλήρη ψυχοσωματική υγεία προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας την δυσκοιλιότητα.

Άσκηση 1: Ευεργετική για τους ώμους, το στήθος και τη δύσπνοια. (Σε στάση προσοχής ενώνουμε τα δάχτυλα πίσω, τεντώνουμε τα χέρια και προτάσσουμε τον θώρακα).

Άσκηση 2: Για τους μύες των χεριών, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης. (Καθόμαστε με τεντωμένα πόδια και με τα χέρια πλεγμένα πίσω από το κεφάλι, κάνουμε επικύψεις).

Άσκηση 3: Για τους μύες των ποδιών και για ισορροπία. (Πατάμε στις μύτες των ποδιών, λυγίζουμε τα γόνατα και με όρθιο κορμό τεντώνουμε τα χέρια μπροστά).

Ασκήσεις 4 & 5: Για την κοιλιά, την πλάτη και τον λαιμό. (Άσκηση 4 : με το κεφάλι κάτω, γυρίζουμε τον κορμό σε ανακυβίσθηση και κρατάμε τα χέρια τεντωμένα στο έδαφος, Άσκηση 5 : Με τα χέρια πίσω από το κεφάλι κάνουμε κάμψεις)

Άσκηση 6: Για τους μύες των ποδιών. (Πατάμε στις μύτες των ποδιών και λυγίζουμε τα γόνατα κρατώντας ίσο τον κορμό)

Ασκήσεις 7 & 8: Για γενική ελαστικότητα. ( Άσκηση 7 : σε όρθια στάση, υψώνουμε το ένα μας πόδι- ακουμπάμε σε μια καρέκλα- και γέρνουμε τον κορμό μας προς αυτήν την κατεύθυνση με τα χέρια ψηλά τεντωμένα. Άσκηση 8 : καθόμαστε σε μια καρέκλα και γέρνουμε τον κορμό προς τα πλάγια σηκώνοντας ψηλά το αντίστοιχο χέρι- το ίδιο και προς τις δυο κατευθύνσεις).

Exercise Nootelligence Nootropics Blog

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

Επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση. Όταν γίνονται κάθε πρωί για δέκα περίπου φορές η καθεμία απ' αυτές τότε δημιουργούν πλήρη φυσιολογική ανάπτυξη όλων των μυών του σώματος, προλαμβάνουν και θεραπεύουν το πάχος, τη δυσκοιλιότητα, χαρίζοντας συγχρόνως σφρίγος ευλυγισία, ζωτικότητα, καλλιτεχνικές γραμμές, πλήρη υγεία και φυσική ομορφιά και σε πιο προχωρημένα χρόνια.

Άσκηση 1: Για την ευλυγισία της μέσης. (Σε όρθια στάση λυγίζουμε τον κορμό στα πλάγια με τα χέρια ψηλά τεντωμένα).

Άσκηση 2: Για την τόνωση των κοιλιακών μυών και τη διάλυση του περιττού πάχους της κοιλιάς. (Σε όρθια στάση σκύβουμε και ακουμπάμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες των ποδιών μας, χωρίς να λυγίσουμε τα γόνατα).

Άσκηση 3: Για την ανάπτυξη του στήθους.(Ξαπλωμένη με τεντωμένα τα χέρια κινούμε τα βαριά βιβλία μπρος, κάτω, πλαγίως και πάνω για 10 –20 φορές περίπου).

Άσκηση 4: Για τους μύες των χεριών. ( Κάνουμε κάμψεις)

Άσκηση 5: Για τους μύες των μηρών. (Ακουμπάμε τα χέρια μας τεντωμένα στο έδαφος και πατώντας στις μύτες του ενός ποδιού, τεντώνουμε το άλλο πόδι ψηλά).

Άσκηση 6: Για ισορροπία. (Σε όρθια στάση πατάμε με το ένα πόδι στο έδαφος σηκώνοντας το αντίστοιχο χέρι ψηλά ενώ με το άλλο χέρι κρατάμε το αντίστοιχο πόδι λυγισμένο προς τα πίσω).

Άσκηση 7: Για τους μύες των ποδιών. (Σε όρθια στάση ανοίγουμε τα χέρια σε διάταση, πατάμε στις μύτες των ποδιών και λυγίζουμε τα γόνατα με ίσιο τον κορμό).

Άσκηση 8: Για τους μύες της πλάτης. ( Με τεντωμένο το σώμα, στηριζόμαστε με τα χέρια προς τα πίσω σε μία καρέκλα. Κατεβάζουμε ως κάτω το σώμα και πάλι το ανεβάζουμε με τεντωμένα τα πόδια).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Σάββα Σαββίδη : «Η Φυσιοθεραπεία: Θεωρία και Πράξη» ,
• Macfadden : «Εγκυκλοπαίδεια της Υγείας»